Usmernenie hlavného hygienika SR

27.05.2020 11:10

Usmernenie

hlavného hygienika Slovenskej republiky k prevádzke školských stravovacích zariadení podľa § 24 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov

 

Tento dokument sa vydáva s cieľom poskytnúť usmernenie pre obnovenie prevádzky školských stravovacích zariadení  v zmysle opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky                     č. OLP/4204/2020 zo dňa 22.05.2020

 

Všeobecné povinnosti zamestnancov školských stravovacích zariadení:

  • vypracovať dodatok k prevádzkovému poriadku, s organizáciou režimu stravovania počas otvorenia prevádzky zariadení školského stravovania v čase mimoriadnej situácie; nie je potrebné zaslanie na posúdenie na RÚVZ;    
  • kontrolovať si aktuálny zdravotný stav (ráno pred odchodom do práce si zmerať teplotu,  v prípade zvýšenia teploty nad 37,5 oC zostať doma a túto skutočnosť bezodkladne oznámiť zamestnávateľovi;  následne kontaktovať  ošetrujúceho lekára v prípade  zdravotných ťažkostí v súvislosti  s respiračným systémom - kašeľ, sťažené dýchanie, nádcha);
  • pokiaľ zamestnanec žije v spoločnej domácnosti s osobou chorou na COVID-19, alebo podozrivou s ochorenia COVID-19, alebo bol s takouto osobou v kontakte, alebo v blízkej rodine je niektorý príslušník rodiny v karanténe, musí bezodkladne oznámiť túto skutočnosť zamestnávateľovi – v takomto prípade je z prípravy stravy vylúčený;
  • preškoliť a viesť dokumentáciu o preškolení zamestnancov o poznatkoch, všetkých preventívnych opatreniach, ktoré musí poznať a realizovať v praxi každý zamestnanec ohľadom ochorenia COVID-19;
  • upraviť frekvenciu a spôsob sanitácie a dezinfekcie v prevádzke (druhy používaných čistiacich a dezinfekčných prostriedkov, čistiacich pomôcok) a viesť súvisiacu dokumentáciu, vrátane spôsobu príjmu a preberania surovín;
  • umývať si ruky často mydlom a teplou vodou;
  • nedotýkať sa neumytými rukami očí, nosa i úst;
  • zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša;

 

  • vyhýbať sa na pracovisku a mimo pracoviska blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky respiračného ochorenia;
  • dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden a pol metra medzi sebou;
  • dodržiavať prísne hygienický spôsob prípravy pokrmov - dodržiavanie zásad systému HACCP;  
  • upraviť povinnosti pre  zamestnancov, ktorí zabezpečujú  balenie a výdaj stravy;
  • zamestnanci školskej jedálne výrobné priestory počas pracovnej doby neopúšťajú, iba v mimoriadnych prípadoch, aby sa minimalizovalo epidemiologické riziko pri výrobe jedál a nápojov;
  • zabezpečiť balenie a výdaj stravy externým stravníkom a deťom, ktoré pokračujú iba v dištančnom vzdelávaní  s tým,  že bude zriadené výdajné okienko tak, aby sa eliminoval kontakt s internými stravníkmi za dodržania nasledovných  hygienických podmienok:
  • rešpektovanie minimálneho kontaktu, vrátane zákazu podávania rúk
  • personál, vydávajúci stravu,  je povinný používať jednorazové rukavice
  • pre seniorov vyhradiť časový interval odberu stravy tak, aby nedochádzalo k ich kontaktu so  zákonnými zástupcami alebo poverenými osobami
  • výdaj pokrmov do jednorazových obalov (pre deti a j seniorov) -        dezinfikovať povrchy stolov po každej skupine.
  • príbor zabaliť do servítky a tak vydávať stravníkom, resp. na stôl v jedálni 

 

Stravovanie detí v MŠ

  • podľa miestnych podmienok, počtu detí a personálu je možné technicky zabezpečovať školské stravovanie v bežnej podobe za dodržania prísnych hygienických opatrení; 
  • výdaj jedla je potrebné uskutočniť do troch hodín od jeho prípravy v záujme dodržania epidemiologickej bezpečnosti; 
  • v prípade, ak je to možné, organizovať stravovanie detí v miestnosti, kde sa skupina zdržuje počas dňa; v tých prevádzkach, kde pracovné stoly v herniach slúžia aj pre stolovanie pokrmov; 
  • v prípade stravovania v jedálni materskej školy organizovať stravovanie detí tak, aby sa skupiny detí nepremiešavali; 
  • stravu musí vydávať personál spolu s čistým hygienicky baleným príborom, deti si sami jedlo a nápoje neodoberajú a neberú si ani príbory; 
  • pokiaľ sa stravovanie v školskej jedálni zabezpečuje v sprievode pedagogických zamestnancov, tak s dokladaním jedál, nápojov a príborov vypomáha sprevádzajúci pedagogický zamestnanec v rámci výchovy a vzdelávania k stravovacím návykom;
  • pri príprave jedál a pri vydávaní je nutné dodržiavať sprísnené hygienické pravidlá.

Stravovanie detí I. stupňa ZŠ    

  • podľa miestnych podmienok, počtu detí a personálu je možné technicky zabezpečovať prípravu stravy v školskom stravovacom zariadení v bežnej podobe, pri zachovaní sprísnených hygienických opatrení; 
  • pri vstupe do školskej jedálne zabezpečiť dezinfekciu; 

 

  • počas prítomnosti v školskej jedálni si deti prekrývajú horné dýchacie cesty rúškom, ktoré je možné sňať počas konzumácie obeda; 
  • výdaj jedla je potrebné uskutočniť do troch hodín od jeho prípravy v záujme dodržania epidemiologickej bezpečnosti; 
  • v prípade stravovania v jedálni základnej školy odporúčame stravovanie v skupinách tak, ako sú žiaci v triedach tak, aby sa skupiny nepremiešavali;
  • stravu vydáva personál spolu s čistým hygienicky baleným príborom;
  • žiaci si jedlo a nápoje sami  odoberajú cez výdajné okno v školskej jedálni. Pokiaľ sa stravovanie v školskej jedálni zabezpečuje v sprievode pedagogických zamestnancov – vychovávateľov ŠKD, tak s dokladaním jedál, nápojov a príborov vypomáha sprevádzajúci pedagogický zamestnanec v rámci výchovy a vzdelávania k stravovacím návykom;

 

Spôsoby zabezpečenia stravovania mimo objektu zariadenia pre deti a mládež:

  1. ak sa strava pripravuje v školskej kuchyni, ktorá sa nachádza mimo objektu zariadenia pre deti a mládež, dováža sa vo vozidle, ktoré je vyčlenené na tento účel, v prepravných termonádobách a termoportoch. Ak sa nachádza v školskom zariadení výdajná kuchynka, je povolený dovoz stravy v gastronádobách a výdaj stravy bude riešený na taniere;
  2. v prípade, že zariadenie pre deti a mládež nemá v objekte  zriadenú výdajnú kuchynku a žiaci sa počas školského roka stravovali v jedálni iného školského stravovacieho zariadenia,  je potrebné zabezpečiť dovoz stravy v jednorazových nevratných obaloch (príbor sa bude používať buď jednorazový, alebo umožniť, aby si každý žiak nosil svoj vlastný príbor, zabalený v papierovej servítke, uloženej v mikroténovom vrecku). Takýto spôsob stravovania je možné zabezpečiť aj v náhradných zariadeniach vyčlenených na výučbu  detí a žiakov ako sú napr. CVČ, knižnice, ZUŠ, atď.); 
  3. ak prevádzkovateľ zariadenia vyčlení na stravovanie detí účelové zariadenie, ktoré má zabezpečenú výdajnú kuchynku (napr. priestory v kultúrnom dome),  môže zabezpečiť dovoz strava a výdaj stravy ako je uvedené v bode č. 1. 

 

 

Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD. hlavný hygienik Slovenskej republiky

 

—————

Späť